Inkokt lax med jordärtskocksaioli och fänkåls­sallad

Inkokt lax passar bra på sommaren. Tillagning i låg temperatur gör fisken sällsynt mör och saftig. Tänk på att laxen ska förberedas dagen innan serveringen!

1. Lax: Sätt ugnen på 100°. Lägg laxfilén med skinnsidan ner i en ugnssäker form med kant.
2. Skala och skiva moroten. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt koka upp och häll den het över laxen.
3. Tillaga mitt i ugnen 20–25 min, till 42° innertemperatur. Ta ut laxen, kyl den och ställ den kallt till nästa dag.
4. Aioli: Skala jordärtskockorna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 10 min.
5. Häll av vattnet och låt svalna. Mixa jordärtskockorna med citronsaft, skalad vitlök och äggula i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaka av med salt.
6. Sallad: Ansa och skär rädisorna i klyftor. Skär bort rotplattan på fänkålen och skiva den tunt. Skär bort ca 10 cm ovanför löken och skiva den tunt.
7. Blanda grönsakerna med citronsaft och olivolja före servering.
8. Ta laxen ur lagen och lägg den på ett serveringsfat. Garnera med fänkålssallad, dillvippor och citronklyftor. Strö över flingsalt. Servera med jordärtskocksaioli och färskpotatis

Recept från