Indiska köttbullar med kryddig tomatsås

Recept på indiska köttbullar med kryddig tomatsås. De äggstekta tortillabröden påminner om det indiska brödet roti och är godast nystekta men går även att steka i förväg och hålla varma i folie. Komplettera gärna med pickles och såser som ger lite extra hetta. 

För 4 personer:

Ingredienser

500 g fläskfärs
50 g ingefära
1 gul lök liten
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1 msk rapsolja

Sås:

2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
1 msk rapsolja
1 förpackning tomater krossade (500 g)
1,5 msk garam masala
0,5 grönsaksbuljongtärning eller hönsbuljongtärning
0,5 msk sesamolja
1 tsk honung
0,5 tsk salt

Tortillabröd:

4 tortillabröd små, -6
1 ägg
1 msk rapsolja

Tillbehör:

basmatiris
turkisk eller grekisk yoghurt
grönsaker i bitar t ex morot, broccoli, blomkål

40 minuter

Gör så här:

  1. Skala och mixa ingefära, lök och vitlök till en pasta. Blanda färsen med kryddpastan, ägg, salt och peppar. Forma till köttbullar. 
  2. Sås: Skala och skär morötter, lök och vitlök i små tärningar. Ansa och tärna sellerin. 
  3. Fräs grönsakerna i olja i en gryta. Tillsätt tomater, garam masala, buljongtärning, sesamolja, honung och salt. Koka såsen utan lock ca 10 min. 
  4. Stek köttbullarna runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg dem i såsen och koka ca 5 min.
  5. Tortillabröd: Vispa upp ägget. Doppa tortillabröden i ägget och stek dem i olja i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. 
  6. Servera köttbullarna med sås, tortillabröd, ris, yoghurt och grönsaker. 

 

Fler recept med: Indiskt, Köttfärs, Övrigt