Förbered soppan genom att göra grundbuljongen. När soppan värms tillsätts grädde och konjak. Smaka eventuellt av med salt. Vi har räknat ca 1 1/2 dl per person som förrätt. Tina soppan i kylen, ca 12 timmar.

För 20 person(er)

Ingredienser

450 g purjolökar
450 g fänkålsstånd
5 selleristjälkar
450 g morötter
6 vitlöksklyftor
1,5 röd spansk peppar finhackad
3 msk smör
3 msk tomatpuré
1,5 msk strösocker
75 cl torrt vitt vin
3 l vatten
3,75 dl koncentrerad hummerfond
3 persiljestjälkar

Före servering

3 cirongrässtjälkar
7 dl vispgrädde
4 msk konjak
0,75 tsk salt
1,5 dl maizena majsstärkelse + vatten

Hummersoppa med asiatisk touche – gör så här:

  1. Skölj och strimla purjolöken. Skölj och tärna fänkål och selleristjälkarna. Skala och tärna morötterna. Skala och hacka vitlöksklyftorna.
  2. Hetta upp smöret i en stor gryta och fräs grönsakerna och spanska pepparn ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och socker, låt fräsa ytterligare 1 minut.
  3. Tillsätt vin, vatten, hummerfond och persiljestjälkar. Låt koka under lock ca 30 min. Sila av grönsakerna och häll buljongen i burkar för kyl- eller frysförvaring. Hit kan förberedas.
  4. Inför servering: Koka upp buljongen i en stor gryta. Krossa citrongräsets nedre del och lägg ner det i grytan. Tillsätt grädde under omrörning. Smaka av med konjak och eventuellt salt. Låt sjuda ett par minuter. Blanda majsstärkelse och vatten och häll i under omrörning. Koka upp och ställ åt sidan. Ta upp citrongräset.
  5. Servera soppan i glas eller små skålar, servera med
    ostknappar.
Fler recept med: Fest, Förrätter, Övrigt, Skaldjur, Soppa