Finns inte okokt hummer att tillgå går det också bra med kokt, färsk eller fryst. Kokspadet används inte.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 humrar stora, à 500-600 g

Till kokning:

3-4 morötter
3 gula lökar
7 schalottenlökar
0,5 vitlök
3 selleristjälkar
1 kryddbukett med timjankvistar, persiljekvistar
1 lagerblad
2,25 l vitt vin
2,25 l vatten
1 dl grovt salt
20 vitpepparkorn

Tomatsås:

1 tomat väl mogen (125 g)
1 tsk tomatketchup
1 msk tomatpuré
2 krm salt
3 tabasco droppar
2 msk olivolja

Filorundlar:

2 filodegark
1 msk olivolja till plåten
2 msk majonnäs gärna hemgjord

Servering:

fint plockad sallad

t ex ekblad, ärtskott, färska örter, körvel, bladpersilja och gräslök

1. Hummer: Skala och skär morötter, lök, vitlök och stjälkselleri i bitar. Lägg grönsakerna i en stor kastrull.
2. Knyt ihop kryddorna till en bukett och lägg ner dem i kastrullen. Häll på vin och vatten. Låt koka utan lock ca 30 min. Tillsätt salt och peppar och låt koka ytterligare ca 30 min. Skumma under tiden.
3. Lägg ner humrarna en i taget i den kokande buljongen och låt koka 10 min. Ta upp humrarna och låt kallna. Bryt loss klor och stjärt. Ta bort skalet, peta ut köttet och skär hummern i tunna skivor.
4. Tomatsås: Kör tomat, ketchup, tomatpuré, salt och tabasco i matberedare eller i mixer till en slät sås. Passera genom en sil.
5. Filoplattor: Sätt ugnen på 175°. Smörj en plåt med olivolja. Ta ut rundlar med en utstickare eller runt pepparkaksmått 8 cm i diameter. Lägg dem på plåten och grädda mitt i ugnen ca 5 min. Låt kallna.

-Hit går att förbereda-
6. Servering: Lägg lite sallad i mitten på varje tallrik. Täck med ett lager hummerkött. Bred tunt med majonnäs på filodegsrundlar och lägg en ny rundel ovanpå var och en.
7. Lägg de dubbla rundlarna på hummern och täck med resten av hummern. Lägg på de sista plattorna och garnera med salladsskott.
8. Blanda tomatsåsen med olivolja och späd ev med vatten. Skeda den runt hummern.