Höstgryta med lägg, vita bönor, karljohanssvamp och mandelpotatis

Höstgryta med lägg, vita bönor, karljohanssvamp och mandelpotatis.

Annonsen laddas.

Höstgryta med lägg, vita bönor, karljohanssvamp och mandelpotatis

 

1. Lägg bönorna i dubbel mängd kallt vatten ca 10 timmar eller över natten. Häll av vattnet.
2. Skala och grovhacka lök, vitlök och morot. Ansa och hacka sellerin. Hacka fläsket och bryn det i en stor gryta.  Tillsätt smöret och lägg i läggbitarna.  Bryn dem på hög värme tills de har fått fin färg. Krydda med 2 tsk salt och 2 krm peppar. Tillsätt tomatpurén.
3. Tillsätt bönorna och häll på vatten så att bönorna täcks. Koka upp och låt sjuda ca 20 min, skumma väl under tiden. Tillsätt lök, vitlök, morot, selleri, timjan, persilja och lagerblad.
4. Låt grytan sjuda utan lock 1 1/2-2 timmar. Fyll på med vin allteftersom vattnet kokar bort. Ta upp köttet när det är mört och linda in det i aluminiumfolie.
5. Dra bort skinnet från isterbanden och tillsätt innehållet i grytan. Koka grytan tills bönorna börjar koka sönder och grytan reder sig. Koktiden beror på bönornas kvalitet och ålder, beräkna ca 1 1/2 timme.
6. Späd eventuellt med lite vatten om vinet kokat in. Skala potatisen och skär svampen i bitar. Låt potatis och svamp koka med i grytan ca 30 min. Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
7. Skär eventuellt läggen i bitar och servera till grytan.

Recept från Allt om Mat