Servera gärna rätten med en klick chutney och ett mustigt rödvin.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 ankbröst (à ca 350 g)
1 msk honung
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1 msk smör

Grönsaksröra:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
4 tomater
1 aubergine (ca 300 g)
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
0,5 dl vatten
1 msk honung
1 basilika kruka

Tillbehör:

bulgur
sallad
ev chutney

1. Sätt ugnen på 150°.  Skär skåror i fettsidan på ankfiléerna. Bred på honung och salta och peppra.
2. Bryn filéerna i smör med köttsidan nedåt ca 2 min. Vänd och bryn på fettsidan ytterligare ca 2 min. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form. Till­laga filéerna mitt i ugnen ca 35 min till 68° innertemperatur. Låt vila ca 10 min innan de skärs i skivor.
3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger och låt koka in.
4. Skär tomater och aubergine i tärningar. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ner tomater, aubergine, chili, lagerblad och buljongtärning i kastrullen. Salta och peppra. Häll på vattnet och koka upp. Tillsätt honung och låt puttra på svag värme utan lock ca 10 min. Hacka basilikabladen och vänd ner i grytan.
5. Servera ankbrösten med  grönsaksröra, bulgur och sallad.