Hönökaka – Bagebrö

Recept på bagebrö – Hönökaka. På Hönö kallas det för bagebrö, men i resten av Sverige kallas brödet Hönökaka.

 

30 minuter + 70 minuter jäsning + 5 minuter i ugn

Hönökaka / Bagebrö – gör så här:

  1. Rör ut jästen i  lite av vattnet tillsammans med socker och salt.Smält smöret tillsammans med oljan. Häll i resten av vattnet och värm till 37°.
  2. Häll degvätskan i jästblandningen och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta till en ganska lös deg. Låt jäsa ca 40 min.
  3. Sätt ugnen på 275° och sätt in en plåt eller baksten i ugnen. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och arbeta den. Dela degen i fyra bitar och rulla till stora bullar. Låt dem jäsa ca 10 min.
  4. Platta ut bullarna till runda kakor, ca 1 cm tjocka. Låt dem jäsa under bakduk ca 20 min. Nagga och grädda dem en i taget på den heta plåten eller bakstenen ca 5 min. Passa dem noga så de inte bränns. Låt bröden svalna på galler.

Recept av Henrik Eriksson Falkman

Recept från