Holmekaga

När männen var ute och fiskade, eller var ute med sina jakter och sålde fisk, var tunnbröd en viktig del av provianten. Kakorna bröts och doppades i kaffet. De avnjöts sedan med smör till. Nu för tiden bakas kakorna något tjockare, men ännu används de gamla bakugnarna. Det här receptet är anpassat för en vanlig ugn. Vi provbakade kakorna med grahamsmjöl.

1. Smula jästen i en rymlig bunke.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och vattnet. Ljumma vätskan till 37° (fingervarmt).
3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och resten av degvätskan.
4. Blanda ner det grova mjölet. Tillsätt sedan 2 1/2 liter av vetemjölet, lite i taget.
5. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
6. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt och dragfritt till dubbel storlek, ca 30 min.
7. Ta upp degen och arbeta den smidig. Tillsätt mer mjöl om den känns kladdig. Degen ska bli blank och smidig.
8. Dela degen i 10 bitar och forma till runda bullar. Kavla bullarna till brödkakor, ca 20 cm i diameter. Lägg kakorna på bakplåtspapper.
9. Nagga kakorna med gaffel eller använd kruskavel. Ställ dem att jäsa övertäckta 20–30 min.
10. Sätt ugnen på 275°. Nagga dem sedan igen (detta för att undvika luftblåsor) och grädda dem på varma plåtar mitt i ugnen 4–5 min. Låt dem svalna på galler med bakdukar över.

Recept från