Hjortronkaka, vaniljcrème, mandelbiskvier och hjortronmylta

Baka gärna kakan 1 dygn innan den serveras så blir den lättare att skiva i riktigt tunna skivor.

Hjortronkaka, vaniljcrème, mandelbiskvier och hjortronmylta

1. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser till hjortronkakan. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd i de torra ingredienserna och häll i olja och mjölk. Blanda till sist i hjortronen. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1 1/2 liter.
2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får kallna.
3. Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassa och socker. Tillsätt äggvitan lite i taget. Fyll smeten i en spritspåse utan tyll och spritsa ut små biskvier på en bakpappersklädd plåt.
4. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Lossa biskvierna från pappret och låt kallna.
5. Skrapa fröna ur vaniljstången. Blanda vaniljstång, frön, mjölk, äggula, strösocker och  majsstärkelse i en kastrull.  Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Sila och blanda i smöret. Låt kallna. Blanda i yoghurten.
6. Blanda frysta hjortron och socker. Låt tina i rumstemperatur så att sockret smälter.
7. Skär hjortronkakan i ytterst tunna skivor. Lägg upp på fat och garnera med biskvier, spritsad vaniljkräm, hjortronmylta och citronmeliss.

Recept från