Recept på hjortpastrami. Förbered gärna hjortpastramin dagen före. Tänk på att använda en riktigt vass kniv när du skär ­köttet, för att få fina, tunna skivor.

För 8 personer på buffé

Ingredienser

200 g filé eller innanlår av hjort eller utskuren biff av nöt
2 msk hickory liquid smoke
1 msk svartpeppar grovmald
1 msk paprikapulver
2 krm salt
1 msk rapsolja
1/2 tsk flingsalt

Chutney:

1/4 äpple
1/4 lök gul
1 vitlöksklyfta
1/2 chili röd, t ex spansk peppar
50 g mandel skalad
50 g russin
1/2 dl strösocker
2 msk vin rött
2 msk äppelcidervinäger
1 krm salt

Garnering:

smörgåskrasse

30 min + 30 min marinering + 6 timmar i kylen

Hjortpastrami med russin- och mandelchutney – gör så här:

  1. Putsa köttet. Skär i ca 2 cm ­breda remsor. Blanda köttet med liquid smoke. Låt stå i rumstemperatur ca 30 min, vänd köttet med jämna mellanrum.
  2. Blanda peppar och paprikapulver. Salta köttet och vänd det sedan i kryddblandningen så att det är helt täckt av kryddorna.
  3. Bryn köttet snabbt runt om i olja ca 1 minut. Låt svalna. Linda in pastramin i plastfolie och låt den kallna i kylen ca 6 timmar.
  4. Chutney: Kärna ur och fintärna äpplet. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka mandeln.
  5. Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull. Koka upp och låt koka kraftigt ca 5 min. Låt chutneyn kallna. 
  6. Skär köttet i ca ½ cm tjocka ­skivor och lägg det på ett serveringsfat. Strö över flingsalt och toppa med chutney. Garnera med smörgåskrasse.
Fler recept med: Jul, Övrigt