Hjortfyllda potatisbollar i buljong

Mängden mjöl i bollarna kan variera beroende på vilken potatissort som används och hur stora äggulorna är.

1. Potatisbollar: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt potatisen rinna och ånga av. Pressa den genom en potatispress. Blanda potatisen med 1 1/2 dl vetemjöl, äggulor och salt.
2. Skala och finhacka löken. Skär korven i små, små tärningar. Fräs lök och korv i 1 msk smör i en stekpanna. Strö över kummin och låt kallna. Riv osten och blanda med fräset.
3. Mjöla händerna. Ta matskedsstora klickar av potatisdegen. Lägg dem en i taget i ena handflatan och tryck ut dem tunt. Lägg på en teskedsstor klick av fyllningen. Vik upp kanterna och nyp ihop. Rulla till en rund boll.
4. Koka upp buljongen i en gryta. Lägg i bollarna och sjud dem ca 3 min. Ta upp dem med hålslev och spola hastigt av med kallt vatten. Lägg dem på ett oljat fat.
5. Stek bollarna runt om i 2 msk smör i en stekpanna tillsammans med rosmarinkvisten. Fördela dem i djupa tallrikar. Koka upp buljongen och tillsätt oljan. Garnera bollarna med örter och häll över buljongen vid servering.

Recept från