Hjortfilé med sparris- potatis och blåbärssky

Torkade blåbär finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller saluhallar.

1. Strössel: Rosta brödet i en stekpanna och tillsätt rivet citronskal. Ta av från värmen och vänd i de torkade blåbären.
2. Sätt ugnen på 100°. Bryn köttet runt om i smör. Krydda med salt och peppar.  
3. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek det färdigt mitt i ugnen till 58° innertemperatur ca 1 timme.
4. Sparrispotatis: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll av vattnet. Koka ihop grönsaksbuljong och grädde ca 2 min. Vänd i potatisen och dragon. Låt puttra ca 10 min. Smaka av med salt och vitpeppar.
5. Sås: Passera blåbären genom en sil. Koka ihop rödvin, vatten och fond tills hälften återstår. Tillsätt honung och blåbärspuré. Smaka av med salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i såsen. Mixa i smöret med en mixerstav.
6. Skär köttet i skivor. Strö över blåbärsströssel och servera med sparrispotatis och blåbärssky.

Recept från