Himmelsk marängtårta – glutenfri!

Recept på himmelsk marängtårta. Tårtan blir fin även om du inte bränner av marängen.

45 min+15 min i ugn + 6 timmar i frys

Vaniljkräm:

1. Rör ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt koka upp. Vispa ner den varma mjölken i äggblandningen. Blanda väl och häll tillbaka i kastrullen.

2. Koka upp blandningen under omrörning och sjud tills krämen tjocknat. Häll vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret. Rör tills smöret smält. Ta upp vaniljstången och låt krämen kallna i kylen.

Marängbottnar:

3. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvita och socker till en fast maräng­smet, Vänd försiktigt ner florsocker, mandelmjöl och citronskal. Spritsa eller bred ut fyra runda bottnar, ca 16 cm i diameter, på plåtar med bakplåts-papper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt bottnarna svalna innan de lossas från papperet och får kallna på galler.

Tårtan:

4. Vispa grädden fast. Blanda den med vaniljkrämen. Bred krämen på bottnarna och lägg ihop dem. Ställ tårtan i frysen ca 6 timmar. Ta fram och låt tårtan tina i rumstemperatur ca 1 timme.

 

Italiensk maräng:

5. Koka socker och vatten till 110 grader. Vispa ägg­vitorna till fast skum. Koka sockerlagen till 121 grader. Häll sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

6. Stryk bort eventuell vaniljkräm som runnit ut från tårtan. Bred den italienska marängen runt om. Bränn marängen med en gasbrännare och garnera tårtan med färska bär.

Recept från