Smaksatt kakao är toppen att ha hemma. Rör ner den i varm mjölk eller pudra den över vaniljglass när sötsuget sätter in.

För 3 dl

Ingredienser

1 vaniljstång
0,5 dl råsocker + 1 dl råsocker
1 stjärnanis
0,5 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk chiliflakes (Santa Maria red hot chilipepper)
1,5 dl kakao (ca 70 % kakaohalt)

Till en kopp:

2 dl mjölk + 0,5 dl mjölk

Hemgjort kakaopulver

1. Finhacka vaniljstången. Mal den med 1/2 dl av sockret och resten av kryddorna i en kaffekvarn eller med en mixerstav*. Alternativt kan du mortla för hand.
2. Blanda kryddblandningen med kakao och resten av sockret. Häll upp på burk med tättslutande lock.
3. Till en kopp: värm 2 dl mjölk och blanda ner 1 dryg msk av det smaksatta kakaopulvret. Värm ytterligare 1/2 dl mjölk i en kastrull och vispa kraftigt med visp eller mixerstav till ett skum. Lägg skummet på toppen av den varma chokladdrycken.
* Har du en mixerstav med lite större knivar kan du använda den.