Hemgjord gnocchi

Lätta, fina gnocchi tillverkas med liten mjölmängd och serveras med en härlig gorgonzolasås och med eller utan skinka som en liten eller större rätt.

1. Koka potatisen oskalad. Det handlar om att potatisstärkelsen ska vara kvar.
2. Skala och pressa den nykokta potatisen. Tillsätt ägg, salt och mjöl till en mjuk deg, men ta bara så mycket mjöl att det inte klibbar (beror på potatisen).
3. Dela degen i bitar och rulla ut i stänger av en wienerkorvs tjocklek. Skär dem i 3 cm bitar.
4. Våffla bitarna genom att rulla och vika dem mot en gaffel. Lägg dem efter hand på lätt mjölad handduk.
5. Koka lite gnocchi i taget i rikligt med saltat vatten. De är färdiga när de flyter upp och det tar bara några minuter. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av.
6. Gorgonzolasås: Smält smöret och osten. Tillsätt mjölken och koka såsen ett par minuter. Smaka av sältan och servera den till gnocchin tillsammans med nyriven parmesanost.

Recept från