Gulaschkänsla med twist. Värmande för kropp och själ efter skidturen.

För 6 person(er)

Ingredienser

3 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2 röd chili, t ex spansk peppar
1 citron
1,2 kilo högrev med ben
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 msk smör
1 tsk rökt paprika pulver
1 burk krossade tomater (400 g)
2 dl vatten
1 msk konc kalvfond
2 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja

Ugnsbakade morötter och pärllök

500 g morötter
10 pärllökar
1 vitlöksklyfta
1 knippa bladpersilja
1 msk hel kummin
1/2 tsk salt
1 msk smör

Ugnsrostad paprika

2 röda paprikor

Blomkål

1 blomkålshuvud (600 g)
1 1/2 msk smör
1/2 dl vatten
1 tsk konc kalvfond

Youghurt

2 dl turkisk youghurt
1 msk kallpressad rapsolja
2 krm salt

45 min + 3 1/2 timme i ugn

1. Ugnsrostad paprika: Sätt ugnen på 250°.  Halvera och kärna ur paprikorna. Lägg dem med den kupade sidan uppåt i en ugnssäker form. Tilllaga mitt i ugnen ca 30 min, tills skalet är svart och bubbligt. Ta ut och låt paprikorna svalna i en plastpåse. Dra av skalet och skär paprikan i mindre bitar. Sänk ugnsvärmen till 150°.
2. Skala och skiva lök och vitlök. Kärna ur och strimla paprika och chili. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut, saften. Krydda köttet runt om med salt och svartpeppar. Bryn det i smör i en stekgryta. Tillsätt lök, vitlök, paprika, chili och paprikapulver. Häll över krossade tomater och vatten. Tillsätt fond, tomatpuré, soja, citronskal och citronsaft och lägg på grytans lock. Ställ grytan mitt i ugnen och tillaga ca 3 timmar.
3. Morötter och lök: Skala morötter och lök. Skär morötterna i bitar. Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Rosta kumminen i en torr stekpanna. Lägg morötter och lök på en stor bit aluminiumfolie. Strö över vitlök, persilja, kummin och salt. Klicka på smöret. Vik ihop folien till ett paket och lägg det bredvid grytan när ca 2 timmar återstår av koktiden.
4. Blomkål: Lägg blomkålen i en kastrull. Klicka på smöret. Häll vatten och fond vid sidan om. Koka blomkålen under lock tills den är nätt och jämnt mjuk, ca 6 min.
5. Yoghurt: Smaksätt yoghurten med olja och salt.
6. Ta grytan ur ugnen och ta upp köttet. Skär köttet i bitar och lägg tillbaka det i grytan.
7. Servera kött och sås med morötter, paprika, blomkål och yoghurt samt eventuellt pressad potatis.

Fler recept med: Övrigt