Helstekta rotfrukter med ugnsbräserad högrev

Gulaschkänsla med en twist. Recept på helstekta rotfrukter med ugnsbräserad högrev. Värmande för kropp och själ!

ca 3,5 h

Helstekta rotfrukter med ugnsbräserad högrev

 

Gör så här:

  1. Ugnsrostad paprika: Sätt ugnen på 250°.  Halvera och kärna ur paprikorna. Lägg dem med den kupade sidan uppåt i en ugnssäker form. Tilllaga mitt i ugnen ca 30 min, tills skalet är svart och bubbligt. Ta ut och låt paprikorna svalna i en plastpåse. Dra av skalet och skär paprikan i mindre bitar. Sänk ugnsvärmen till 150°.
  2. Skala och skiva lök och vitlök. Kärna ur och strimla paprika och chili. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut, saften. Krydda köttet runt om med salt och svartpeppar. Bryn det i smör i en stekgryta. Tillsätt lök, vitlök, paprika, chili och paprikapulver. Häll över krossade tomater och vatten. Tillsätt fond, tomatpuré, soja, citronskal och citronsaft och lägg på grytans lock. Ställ grytan mitt i ugnen och tillaga ca 3 timmar.
  3. Morötter och lök: Skala morötter och lök. Skär morötterna i bitar. Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Rosta kumminen i en torr stekpanna. Lägg morötter och lök på en stor bit aluminiumfolie. Strö över vitlök, persilja, kummin och salt. Klicka på smöret. Vik ihop folien till ett paket och lägg det bredvid grytan när ca 2 timmar återstår av koktiden.
  4. Blomkål: Lägg blomkålen i en kastrull. Klicka på smöret. Häll vatten och fond vid sidan om. Koka blomkålen under lock tills den är nätt och jämnt mjuk, ca 6 min.
  5. Yoghurt: Smaksätt yoghurten med olja och salt.
  6. Ta grytan ur ugnen och ta upp köttet. Skär köttet i bitar och lägg tillbaka det i grytan.
  7. Servera kött och sås med morötter, paprika, blomkål och yoghurt samt eventuellt pressad potatis.

Recept från