Helstekt rostbiff

Helstekt rostbiff med balsamvinägersås och fikonRostbiffen och såsen går bra att förbereda. Skiva i så fall det stekta köttet tunt och värm snabbt i mikrovågsugn. Såsen är smakrik, så därför behövs inte så stor mängd sås.

Ingredienser 8 person(er)

Helstekt rostbiff
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 kg nötkött, benfritt av rostbiff eller fransyska
Sås
0,5 tsk salt
1 msk smör
2 msk smör
5 dl vatten
1 krm svartpeppar, nymald
3 msk balsamvinäger
1 st vitlöksklyfta
1 st gul lök
1 dl russin
1 msk farinsocker
2 msk vilt- och kantarellfond
1 msk maizena, majsstärkelse utrört i 1 dl vatten
8 st fikon, färska
100 g aprikoser, torkade
Rotfruktsmos
1 tsk salt
25 g smör
2 krm vitpeppar, nymald
14-15 st potatisar, (ca 1,2 kilo)
2-2,5 dl mjölk
4-5 st palsternackor, (500 g)
1 st rotselleribit, (100 g)
Varma fikon
2 msk smör
8 st fikon, färska
Till servering

1. Sätt ugnen på 125°. Torka av köttet och lägg det i en ugnssäker form. Krydda runt om med salt och peppar.
2. Sätt in en köttermometer, spetsen ska vara i den tjockaste delen av köttet. Stek köttet i nedre delen av ugnen 1 1/4-1 1/2 timme till en innertemperatur på 55-60°. Ta ut köttet och låt det vila i folie.
3. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i smör  2-3 min. Tillsätt russin, aprikoser, farinsocker, fond, balsamvinäger
och vatten. Låt koka ihop under lock 20 min, tills ca 3 dl återstår.
4. Sila av lök och frukt. Häll skyn, ca 2 dl, i en kastrull och red av den med majsstärkelse utrört i vatten. Låt koka upp och smaka av med salt och nymald peppar.
5. Rotfruktsmos: Skala potatis, rotselleri och palsternackor och skär dem i cm-stora bitar. Lägg ner grönsakerna i en kastrull med lättsaltat vatten och koka dem mjuka, 10-15 min. Pressa rotsakerna i potatispress.
6. Värm mjölken och smöret. Rör ner blandningen i rotsakerna och vispa till ett mos. Smaka av med salt och nymald peppar.
7. Varma fikon: Dela fikonen i klyftor och värm dem försiktigt i smör i en kastrull 1-2 min. Skär köttet i tunna skivor och lägg fikon runt om. Servera balsamvinägersås, rotfruktsmos och haricots verts till.

Recept från