Helstekt oxfilé serveras med läcker potatis- och grönsakskaka. Inspiration till de smakrika såserna kommer från Christer Lingströms mat på Edsbacka krog i Stockholm.    

För 10 person(er)

Ingredienser

1,6 kg oxfilé
2 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1 msk smör

Rödvinssky

3 hela vitlökar
2 gula lökar
1 msk olivolja
1 dl strösocker
75 cl rött vin
1,5 dl koncentrerad kalvfond
6 dl vatten
2 tsk Maizena majsstärkelse
25 g smör
1 krm svartpeppar nymald

Timjanskum

3 dl vispgrädde
1 dl löst packad timjan repad
1 dl lättmjölk
0,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar nymald

Tillbehör

1 potatis- och grönsakskaka med smak av tryffel

Helstekt oxfilé – gör så här:

  1. Bind eventuellt om filén med bomullssnöre för att få en fin rund form. Strö på salt och peppar.
  2. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Kyl den snabbt. Hit går att förbereda.
  3. Ta fram filéerna i god tid och låt dem bli rumsvarma, ca 30 min.
    Sätt ugnen på 175¨.
  4. Stek dem mitt i ugnen ca 35 min tills innertemperaturen är 56°.
    Låt köttet vila ca 15 min under folie innan det skärs upp i 20 skivor.

 

 

Rödvinssås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Bryt vitlöken i klyftor och skär löken i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
  3. Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca hälften.
  4. Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
    Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.

Timjanskum – gör så här:

  1. Koka ihop grädde och timjan tills hälften återstår.
  2. Sila bort timjanskvistarna och häll ner mjölken.
  3. Vispa såsen skummig under uppvärmning. Smaka av med salt och peppar.

Servera med: Potatis- och grönsakskaka med smak av tryffel!