Helstekt oxfilé med rödvinssås

Helstekt oxfilé serveras med läcker potatis- och grönsakskaka. Inspiration till de smakrika såserna kommer från Christer Lingströms mat på Edsbacka krog i Stockholm.

 

 

Helstekt oxfilé – gör så här:

  1. Bind eventuellt om filén med bomullssnöre för att få en fin rund form. Strö på salt och peppar.
  2. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Kyl den snabbt. Hit går att förbereda.
  3. Ta fram filéerna i god tid och låt dem bli rumsvarma, ca 30 min.
    Sätt ugnen på 175¨.
  4. Stek dem mitt i ugnen ca 35 min tills innertemperaturen är 56°.
    Låt köttet vila ca 15 min under folie innan det skärs upp i 20 skivor.

 

 

Rödvinssås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Bryt vitlöken i klyftor och skär löken i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
  3. Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca hälften.
  4. Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
    Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.

Timjanskum – gör så här:

  1. Koka ihop grädde och timjan tills hälften återstår.
  2. Sila bort timjanskvistarna och häll ner mjölken.
  3. Vispa såsen skummig under uppvärmning. Smaka av med salt och peppar.

 

SE ÄVEN

Få  oxfilén perfekt – bästa recepten

Läckra förrätter att bjuda på till fest

Chokladfondant enkel och festlig dessert

Recept från