Helstekt oxfilé med rödbetssmörsås och gorgonzolarisotto

Klassiska smaker, oxfilé och gorgonzola möter trendig rödbetssmörsås.

Helstekt oxfilé med rödbetssmörsås och gorgonzolarisotto – gör så här:

  1. Putsa ev oxfilén fri från hinnor. Torka av, salt och peppar. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form. Förvara i kyl om det steks senare.
  2. Tvätta och koka alla rödbetor mjuka ca 25 min. Spola dem i kallt vatten och dra av skalet. Förvara i kyl.
  3. Risotto: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i en vid panna eller gryta. Tillsätt riset och fräs ytterligare ett par minuter under omrörning. Späd efterhand med vin och buljong, spara ca 3 dl till servering. Sjud sakta under omrörning ca 15 min. Kyl och ställ kallt.
    -Hit kan förberedas-
  4. Servering: Sätt ugnen på 150°. Sätt en termometer i tjockaste delen. Stek i mitten av ugnen till 50° för rosarött kött, ca 30 min. Ta ut köttet, täck med folie och låt vila.
  5. Smält smöret sakta på låg värme. Sila bort bottensatsen genom finmaskig sil.
  6. Mixa två tredjedelar av rödbetorna i en matberedare tillsammans med smör och vatten. Häll över såsen i en kastrull och smaka av med salt och peppar. Värm såsen före servering – låt den inte stå och koka, då förlorar den färg.
  7. Grilla sparrisen runt om i grillpanna. Skär den i bitar. Skölj, ansa och strimla salladslöken. Skär 2 rödbetor i tändstikstunna strimlor. Skölj salladen. Blanda salladen men vänta med rödbetorna.
  8. Blanda samman dressingen.
  9. Värm risotton på svag värme, späd med resten av buljongen och smula i gorgonzola och rör varsamt. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servering: Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Forma risottoägg med hjälp av en stor sked. Lägg på varma tallrikar och ställ köttet bredvid. Garnera med sallad vilken toppas med rödbetständstickor och ringla över dressing. Slutligen fördelas rödbetssmörsåsen runt kött och risotto.

Recept från