Helstekt oxfilé med parmesanmajonnäs och ugnsbakade grönsaker

Recept på helstekt oxfilé med parmesanmajonnäs och ugnsbakade grönsaker. Ratte-potatis är god sort med smörig smak och fast konsistens. Ta ut köttet redan vid 50° för rosa; temperaturen fortsätter att gå upp när man steker köttet på hög värme.

Annonsen laddas.

30 min + 30 min i ugn

Helstekt oxfilé med parmesanmajonnäs och ugnsbakade grönsaker

 

Majonnäs:

1. Blanda äggula, senap, vinäger, salt och peppar.
2. Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning till en tjock kräm. Blanda i parmesanosten.

Kött:

3. Sätt ugnen på 250°. Gnid in köttet med salt, peppar och timjan. Bryn runt om i smör och olivolja. Stick in en termometer och lägg köttet i en ugnssäker form.

Grönsaker:

4. Stek svampen i 1 msk smör tills all vätska kokat bort. Strö på 2 krm salt och 1 krm peppar,  ställ åt sidan. Skala och stek löken hastigt, häll på vinäger och socker. Låt koka in. Strö på 1 krm salt och 1/2 krm peppar.
5. Skrubba potatisen och lägg den i en ugnssäker form, ringla över olja, flingsalt och 1 krm peppar. Baka potatisen mitt i ugnen 15–20 min. Ta formen ur ugnen, sänk ugnsvärmen till 200 °.
6. Stek köttet mitt i ugnen ca 15 min, tills innertemperaturen är 50°. Låt vila ca 10 min i folie, ­temperaturen stiger till ca 55°.
7. Lägg svamp, tomater och edamame­bönor på potatisen. Värm i ugnen ca 10 min.
8. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg upp grönsakerna på en skärbräda eller ett stort fat. Lägg på köttet och strö över parmesan, kapris, krutonger och ­persilja. Servera med parmesan­majonnäs.

 

Recept av: Sophie Berlin

Recept från Allt om Mat