Helstekt kalvfilé med spetskål, tomat­majonnäs och potatis­kroketter

Recept på helstekt kalvfilé med spetskål, tomat­majonnäs och potatis­kroketter. Kalvfilé kan bytas ut mot oxfilé. Den steks på samma sätt som kalvfilén.

1 1/2 timme + 35 minuter i ugnen

Gör så här:

Tomater

  1. Skär ett litet snitt i tomatskalet. Lägg i kokande vatten och sjud ca 1 minut, tills skalet börjar spricka. Spola tomaterna i kallt vatten, dra av skalen. Lägg tomaterna i en burk med rosmarin och senapsfrön.
  2. Koka upp vatten, socker, ättika, salt och peppar. Häll lagen över tomaterna, låt kallna. Förvara i kylen.

Potatiskroketter

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk. Låt potatisen rinna och ånga av.
  2. Pressa den genom en potatispress och blanda med äggulor och salt. Spritsa ut i fingertjocka längder på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Ställ längderna i kylen ca 1 timme.
  3. Skär potatislängderna i ca 5 cm långa bitar. Vänd bitarna först i mjöl, sedan i uppvispad äggvita och sist i ströbröd.
  4. Lägg kroketterna på ett bakplåtspapper i kylen tills de ska friteras.
  5. Hetta upp oljan till 180°. Fritera kroketterna i omgångar tills de fått fin färg, ca 2 min. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

Tomatmajonnäs

  1. Fräs tomatpurén i 2 msk olja i en kastrull under omrörning ca 3 min. Låt svalna.
  2. Knäck ägget i en mixerkanna. Tillsätt tomatpurén, 2 1/2 dl olja och osten. Sätt mixerstaven i botten på kannan och dra den sakta uppåt under mixning. Mixa till en tjock majonnäs.
  3. Smaksätt med vinäger. Krydda med salt och peppar.

Spetskål

  1. Ansa och skär spetskålen i klyftor. Pensla med 2 msk olja och strö över 1 tsk salt. Grilla kålen i grillpanna ca 3 min på varje sida.  Lägg kålen på ett ugnssäkert fat.
  2. Ansa och förväll grönkålen i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola med kallt vatten och låt rinna av.
  3. Blanda 3 msk olja, citronsaft och honung. Krydda med 2 krm salt och peppar.

Helstekt kalvfilé

  1. Sätt ugnen på 150°. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Bryn det i smör i en stekpanna tills det fått fin färg. Lägg köttet bredvid kålen.
  2. Tillaga köttet mitt i ugnen till 55° innertemperatur, beräkna ca 35 min. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i tunna skivor.

Servering

  1. Blanda ner dillen i dressingen. Häll den över kålen.
  2. Fördela spetsskål och grönkål på tallrikar.
  3. Lägg på köttet. Fördela kroketter och tomater vid sidan om.
  4. Klicka eller spritsa majonnäsen runt om och garnera med krasse.

Recept från