DETTA INLÄGG SPONSRAS AV Bong Touch of Taste

Helstekt gås med underbar sås och andra goda tillbehör

Helstekt gås med godaste tillbehören – prova äppelmos med pepparrot!

Annonsen laddas.

Gör så här:

1. Skölj och tärna äpplen, lök och katrinplommon. Rosta i en torr stekpanna tills det fått en fin brynt färg.

2. Gnid in gåsen med salt och mald vitpeppar. Fyll sedan gåsen med de brynta grönsakerna.

3. Bind upp gåsen så att bröstet blir sträckt och benen ligger fint mot sidan.

4. Stek den hela gåsen med ryggsidan ner i 175 grader i 30 minuter. Sänk värmen till 150 grader och stek ytterligare 45-60 minuter. Innertemperaturen ska vara 68-75 grader beroende på hur välstekt man vill ha gåsen. Stek inte gåsen för lite, då blir den seg.

5. När gåsen är färdigstekt, ta ut den ur ugnen och låt svalna cirka 30 minuter. Skär sedan loss benen och ”prästa-näsan” (rumpan).

6. Bena ur lårköttet och skär det i fina skivor. Skär loss bröstet med ett snitt från bakom vingarna till undersidan på bröstbenet. Ta loss bröstfiléerna och skiva dessa, lägg sedan tillbaka det på benet.

7. Dela skrovet i bitar och lägg detta tillsammans med fyllningen, lårbenet och annat som ska putsas bort i en kastrull.

8. Slå på vatten och låt det koka häftigt i 30 minuter, skumma av fettet som flyter upp. Sila skyn, red av med vetemjöl eller maizena utrört i lite vatten och låt den sjuda ytterligare några minuter.

9. Smaka sedan av med fond, salt, peppar och eventuellt lite vinäger. Justera färgen med colorit.

Innan servering:
Värm upp såsen i ugn, 10 minuter på 150 grader (har gåsen stått i kylen så öka tiden) och servera den tillsammans med sås och tillbehör.

Till servering:
1. Rödkål – recept hittar du här
2. Äppelmos – recept hittar du här
3. Brynt mandelpotatis – recept hittar du här
4. Stekta äpplen

Recept från Allt om Mat