Recept på helstekt fläskkarré med äppelpuré och rostade morötter. Fläskkött och äpple är smaker som gillar varandra. Välj en syrlig sort, exempelvis Aroma.

För 4 personer

Ingredienser

1,2 kilo fläskkarré
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk olivolja

Rostade morötter

800 g morötter
1 msk olivolja
1 tsk salt
10 timjankvistar
1/2 citron, rivet skal

Äppelpuré

4 äpplen gärna syrlgia
1 liter vatten
1 dl strösocker
1 msk pressad citron
1 krm salt

Tillbehör

60 g bröd per person

30 min + 1 timme i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 70° innertemperatur, beräkna ca 1 timme.
  2. Skrubba och gnid in morötterna med olja, salt och timjan. Lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga dem mitt i ugnen bredvid köttet ca 45 minuter. Blanda morötterna med citronskal före servering.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Sjud dem i vatten och socker. Sila bort vätskan och mixa äpplena till en puré med mixerstav. Smaka av med citronsaft och salt.
  4. Skär hälften av köttet i skivor och spara resten till nästa dag. Servera med morötter och äppelpuré. Garnera gärna med smörgåskrasse.
Fler recept med: Övrigt