Helstekt biff med chorizo och rotfruktsgratäng

Recept på helstekt biff med chorizo och rotfruktsgratäng. Gratängen blir extra smakrik om den förbereds i god tid. Koka rotfrukterna, smaka av, häll upp i en form och låt den stå i kylen upp till två dagar före servering. Gratinera 15–20 min före servering.

1 timme + 45 i ugn

Gör så här:

  1. Gratäng: Skala potatis, rotfrukter och vitlök. Skär potatis och rotfrukter i bitar och finhacka vitlöken. Lägg potatis, rotfrukter och vitlök i en gryta. Häll på grädde och mjölk. Låt koka utan lock tills potatis och rotfrukter är mjuka. Tillätt citronsaft, salt och peppar. Lägg över i en ugnssäker form. Strö över ost.
  2. Kött: Sätt ugnen på 100°. Putsa biffen. Skala vitlöksklyftorna. Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i olja och smör med vitlöksklyftor och timjan i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Spara stekfettet.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 56° innertemperatur, beräkna ca 1 1/2 timme.
  4. Skär korven i breda bitar och stek dem snabbt i fettet efter köttet i stekpannan. Ta upp korven på ett fat och tillsätt balsamvinäger och honung. Låt koka ihop 2–3 min.
  5. Höj ugnsvärmen till grill, 250°. Gratinera gratängen mitt i ugnen ca 15 min, tills den fått fin färg.
  6. Koka bönor och broccoli i lättsaltat vatten i en kastrull ca 3 min. Låt rinna av och blanda med ärter, klippt smörgåskrasse, persilja och olivolja.
  7. Värm eventuellt kött och korv i ugnen före servering.  Häll skyn från köttet i vinägerskyn. Skär köttet i skivor och lägg dem på en stor skärbräda. Fördela chorizo och grönsaksblandning över. Servera med sky och gratäng vid sidan om.

Recept från