Helgrillat lamm

Okej. Det här är inte fixat på en kafferast. Men det kommer att bli sommarens matsnackis i gänget.

ca 3 timmar

1. Skala vitlöksklyftorna och mixa med honung och timjan.
2. Täck en yta på ca 2 x 2 meter med ett dubbelt lager av aluminiumfolie. Placera eventuellt ut vedklabbarna längs en rad i mitten av foliet. Häll 4 påsar briketter ovanpå vedklabbarna och tänd på kolen. Låt kolen få upp värme ca 20 minuter och placera därefter lammet ovanför kolen. Dra ut kolen så att det glöder under hela lammet.
3. Vänd lammet ungefär en gång i halvtimmen, så att det inte får för kraftig färg. Grilla det  2–2 ½ timme. Ta med jämna mellanrum temperaturen på lammet genom att sticka en digitaltermometer i mitten på steken samt i mitten på ena framläggen. Om briketterna börjar ta slut och värmen blir för låg så fyll på med de resterande påsarna.
4. Lammet är klart när steken och läggens kärntemperatur är 58°. Pensla lammet med kryddhonungen och salta rejält.
5. När lammet är färdigstekt behöver du en kniv, ett rejält bord och en rejäl skärbräda. Bryt loss stekarna och framläggarna. Skär ut ryggfiléerna. Skär loss revbenen och glöm inte att skära upp allt det goda köttet i nacken. Skiva sedan upp fina skivor av allt kött och salta ytterligare med lite flingsalt.

Recept från