Helgrillad röding och färskpotatisstomp med brynt smör och dill

Recept på helgrillad röding och färskpotatisstomp med brynt smör och dill. Att fylla fiskar med citron och örtkrydda och sedan grilla dem hela är ett bra sätt att behålla saftigheten i fisken.

För 4 personer:

Ingredienser

2 rödingar à ca 500 g (urtagna)
0,5 citron
1 tsk salt
4 salviakvistar
4 rosmarinkvistar

Betor:

400 g rödbetor små
2 msk rapsolja
1 tsk salt

Potatis:

500 g potatis fast
50 g smör
1 tsk salt
2 msk dill finhackad

40 minuter + 30 minuter i ugn + 20 minuter  på grillen

Helgrillad röding och färskpotatisstomp – gör så här:

  1. Betor: Sätt ugnen på 225°. Skala och halvera eller skär rödbetorna i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med olja och salt. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 30 min, tills de är genommjuka med ett lätt tuggmotstånd.
  2. Skölj citronen i ljummet vatten. Skär den i bitar. Salta rödingarna och fyll dem med örtkvistar och citron.
    Bind upp dem med bindgarn.
  3. Grilla rödingarna på indirekt värme ca 20 min, till 50° innertemperatur i mitten längs med ryggbenet.
  4. Potatis: Skrubba och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av 2–3 min. Lägg smöret i en kastrull och koka tills det börjar bli lätt brunt och dofta nötigt. Häll smöret över potatisen. Mosa ihop potatis och smör med en gaffel. Krydda med salt och vänd ner dillen.
  5. Servera rödingarna med potatisstomp och rödbetor.

 

 

Att dricka till helgrillad röding:

Till rökt och grillat passar smakrika, generöst fruktiga viner. Till grillad fisk passar det oftast med smakrika, fruktiga viner, men som så ofta är det tillbehören som får bestämma dryckesvalet. Till denna middag passar:

Couvent des Jacobins -Bourgogne Blanc 2015 (5798), Frankrike, 149 kr.
Vitt, smakrikt vin med toner av ananas, nötter och ett -finstämt smörigt stråk.