Helgrillad entrecôte med potatissallad och vitlöksbakade tomater

Recept på helgrillad entrecôte med potatissallad och vitlöksbakade tomater. Bind upp köttet så håller det ihop bättre vid grillningen. Välj kött av bra kvalitet, gärna ekologiskt.

För 4-6 personer:

Ingredienser

800 g entrecôte
1 tsk flingsalt

Marinad:

0,5 dl balsamvinäger
1 msk worcestersås
2 msk soja japansk
1 msk honung
2 msk olivolja
2 rosmarinkvistar
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta skivad
0,5 tsk svartpeppar nymald

Potatissallad:

1 kilo färskpotatis
1 dl majonnäs
1 dl lätt crème fraiche
2 tsk tryffelolja
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
100 g sockerärter
0,5 dl gräslök fint skuren
50 g ärtskott
rödbetskott

Örttomater:

300 g tomater små, i olika färger
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor skivade
2 msk örter finhackade, tex rosmarin, timjan, salvia, persilja
1 tsk flingsalt

45 minuter + 8 timmar i marinad

Helgrillad entrecôte med potatissallad och vitlöksbakade tomater — gör så här:

  1. Putsa köttet. Bind upp det med steksnöre och lägg i en plastpåse.
  2. Marinad: Blanda ingredienserna till marinaden och häll den över köttet. Marinera köttet i kyl 5–8 timmar. Vänd det några gånger under tiden.
  3. Potatissallad: Koka potatisen i lättsaltat vatten och låt svalna. Skär den i bitar. Blanda majonnäs, crème fraiche och tryffelolja. Krydda med salt och peppar.
  4. Strimla sockerärterna. Varva potatis, gräslök, ärtskott, sockerärter, rödbetsskott och sås i en skål. Förvara kallt till servering.
  5. Tänd grillen. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat.
  6. Örttomater: Lägg tomaterna i en aluminiumform med olja, vitlök, örter och salt.
  7. Ta upp köttet ur marinaden, torka av det med hushållspapper. Grilla köttet indirekt med locket på. Temperaturen i grillen ska vara 125–150°. Vänd runt då och då, passa noga i början för att se att temperaturen inte är för hög.
  8. Ställ formen med tomaterna vid sidan om köttet, tillaga tills köttet är klart. Sätt en termometer i köttet efter 15–20 min. Köttet är medium rare vid 58°, medium vid 60° och well done vid 65°. Låt vila ca 15 min under aluminiumfolie.
  9. Skär köttet i skivor och strö över flingsalt. Servera med örttomater och potatissallad.