Potatissalladen blir extra god med färskpotatis och primörer.

För 6 person(er)

Ingredienser

6 rensade och fjällade hela aborrar (á ca300g)
1/2 citron
6 schallottenlökar
3 msk flingsalt
1 knippa persilja
1 knippa dill
3 msk olivolja

Potatissallad

800 g färskpotatis
1 fänkålsstånd (ca300g)
2 msk olivolja
200 g färsk grön sparris
2 salladslökar
1 knippa rädisor
1/2 msk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar

Citronette

1/2 dl pressad citron
1 1/2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1/2 dl olivolja

Örtsmör

1 vitlökssklyfta
100 g smör, rumsvarmt
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
1/2 tsk pressad citron
2 krm salt
1/2 krm cayennepeppar

45 min

1. Potatissallad: Skrubba och koka potatisen i lättsaltat vatten. Sätt ugnen på 200°. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Blanda den med olja i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.
2. Halvera sparrisen på längden.  Blanda den med fänkålen och tillaga ytterligare ca 10 min. Ansa och strimla salladslöken. Ansa rädisorna. Låt potatisen rinna av och blanda den med fänkål, sparris, lök och rädisor. Krydda med salt och peppar.
3. Citronette: Blanda citronsaft med socker, salt och peppar. Vispa i oljan. Häll dressingen över potatissalladen.
4. Örtsmör: Skala och pressa vitlök. Blanda samman alla ingredienser. Forma smöret till en rulle i smörgåspapper. Ställ kallt till servering.
5. Skölj och torka fisken med hushållspapper. Skölj citronen i ljummet vatten och skär i skivor. Skala och skiva löken. Salta insidan på fiskarna och fyll med citron, lök och örter.
6. Pensla fisken med olivolja och grilla dem 4–5 min på varje sida beroende på storlek. Servera den nygrillade fisken med potatissallad och örtsmör

Fler recept med: Fisk, Övrigt, Svenskt