Hel laxsida i ugn med medelhavsgrönsaker. Ugnsbakad lax är läcker festmat för många gäster. Enklare kan det inte bli, passar som varmrätt eller som en del på buffé.

För 6 personer

Ingredienser

Hel laxsida i ugn

1,2 kg laxsida urbenad
2 fänkål
3 rödlökar
3 paprikor i olika färger
3 msk olivolja
1 tsk salt + 1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald + 2 krm nymald svartpeppar
1 kruka timjan
1 msk citron pressad

Örtröra:

2 krukor örter blandade t ex persilja, körvel, dill, dragon
2 msk citron pressad
3 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Hel laxsida i ugn — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Ansa och skiva fänkålen. Skala och skär löken i bitar. Kärna ur och skär paprikan i klyftor.
  3. Blanda grönsakerna med olja i en stor ugnssäker form eller långpanna. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Hacka och strö över timjan. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Rör om 1-2 gånger under tiden.
  4. Örtröra: Mixa örter, citronsaft och olja med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skär bort skinnet från laxen och lägg den ovanpå grönsakerna. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar och droppa över citronsaft. Tillaga ytterligare ca 15 min tills fisken är genomkokt.
  6. Fördela örtröran över fisken och servera.

Tillaga laxsida i ugn

Ugnstemperaturen på lax beror på hur man vill att slutresultatet ska bli. Tillagas laxen i lägre temperatur blir den saftig och genomkokt och passar att serveras kall på buffébordet. Tillagas laxen i högre temperatur får den en fin stekyta, och den får gärna ha en rå kärna.

Tillagning i ugn på låg temperatur, 125°, ger ett jämnare och saftigare resultat. Ytterkanterna och kärnan får då nästan samma konsistens. Laxens innertemperatur bör vara 52-55°. Servera laxen direkt från ugnen.
För fler såser till lax – kolla in detta receptet: Sås till lax – enkla recept som lyfter smaken.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette