Glassen blir en blandning mellan sorbet och glass i konsistensen. Den innehåller nästan bara fett från äggulorna och kan därför bli en aning hård om den får stå för länge i frysen. Ta fram glassen en stund före servering. Karamellen kan uteslutas om man serverar glassen med saffranskolasås. Glassen är helt laktos- och mjölkfri, men däremot innehåller såsen vispgrädde. Den som inte tål mjölk kan istället servera hallon- och portvinssås till eller färska bär.

För 4 person(er)

Ingredienser

100 g honung
5 äggulor
5 dl oatly havremjölk
0,5 dl strösocker till karamell

Saffranskolasås

2 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
0,5 krm saffran

Servering

fikon, körsbär

1. Vispa honung och äggulor i en kastrull över ett vattenbad till 85°.
Häll i havremjölken. Kyl ner glassmeten.
2. Smält sockret i en kastrull. Låt sockret bli gyllenbrunt. Häll ut karamellen på ett bakplåtspapper. Låt den stelna och kör sedan i en mixer till krokant.
3. Kör smeten i glassmaskin. När glassen fryst, vänd ner karamellkrokanten. Lägg den i en burk med lock och frys in den ca 3 timmar.
4. Kolasås: Koka alla ingredienserna till kolasåsen i en kastrull ca 15 min.
5. Servera havremjölksglassen med saffranskolasås, fikon och körsbär.