Söt kola och rostad havre passar perfekt till syrliga vinbär.

För 1 10 bitar

Ingredienser

Havreform med kolagrädde och röda vinbär

3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker

Fyllning

1 dl strösocker
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 msk Maizena majsstärkelse
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Garnering

3 dl röda vinbär

Ca 1 timme + 15 min i ugn

Havreform med kolagrädde och röda vinbär

 

1. Rosta havregrynen i torr, het stekpanna till fin färg. Låt kallna. Hacka ihop havregryn, mjöl, smör och socker i en matberedare. Tryck ut degen i bottnen och upp på kanten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kyl ca 15 min.

2. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda havrebottnen mitt i ugnen ca 15 min. Låt bottnen kallna i formen.

3. Fyllning: Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Häll på mjölken. Låt koka tills sockret smält igen. Blanda ut majsstärkelsen i lite vatten. Vispa ner i mjölken. Låt koka upp. Ta kastrullen åt sidan och låt krämen kallna.

4. Vispa grädden fast. Vänd ner i krämen. Tillsätt vaniljsocker.

5. Lossa bottnen från formen och lägg den på ett fat. Häll i kolakräm och strö över vinbär.