Hasselnötsglaserat fläskkött med rostade rotfrukter och fräst spenat

”Grisens hemlighet” kommer från grisens nacke och har en rejäl fettmarmorering som gör köttet saftigt och gott. Styckningsdetaljen kan ersättas med fläskkarré som delas på längden, skärs i fyra delar och steks 15–20 min i ugn.

30 min+30 min+10 min i ugnen

1. Sätt ugnen på 225°. Rosta hasselnötterna i en ugnssäker form mitt i ugnen ca 10 min, tills skalet blivit mörkbrunt, nästan svart. Ta ut nötterna och gnugga bort skalet i en ren kökshandduk. Ta undan fem nötter och mixa resten i matberedare. Tillsätt senap och honung. Krydda med 2 krm salt.
2. Skala morötter och palsternackor och gnid in med olja på en plåt. Strö över timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.
3. Krydda köttet med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn det i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Ta upp och lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Bred på hasselnötskrämen. Tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna 10–12 min.  
4. Spenat: Fräs spenaten smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Toppa med kapris och körvel. Servera med rostade rotfrukter, spenat och en klick yoghurt toppad med hackade hasselnötter.

Recept från