"Grisens hemlighet" kommer från grisens nacke och har en rejäl fettmarmorering som gör köttet saftigt och gott. Styckningsdetaljen kan ersättas med fläskkarré som delas på längden, skärs i fyra delar och steks 15–20 min i ugn.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g griskött, grisens hemlighet eller fläskkarré
1 1/2 dl hasselnötter
2 1/2 msk grov skånsk senap
3 msk flytande honung
2krm+1tsk+1 tsk salt
8 morötter
8 späda palsternackor
2 msk olivolja
1 msk finhackad timjan
2krm+2 krm nymald svartpeppar
1 msk smör

Smör

1 påse fryst bladspenat (400 g)
1 msk smör
1/2 tsk salt
1/2 krm nymald svartpeppar

Garnering

2 msk kapris
1/2 kruka körvel

Tillbehör

1 1/2 dl turkisk yoghurt
2 msk hackade nötter

30 min+30 min+10 min i ugnen

1. Sätt ugnen på 225°. Rosta hasselnötterna i en ugnssäker form mitt i ugnen ca 10 min, tills skalet blivit mörkbrunt, nästan svart. Ta ut nötterna och gnugga bort skalet i en ren kökshandduk. Ta undan fem nötter och mixa resten i matberedare. Tillsätt senap och honung. Krydda med 2 krm salt.
2. Skala morötter och palsternackor och gnid in med olja på en plåt. Strö över timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.
3. Krydda köttet med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn det i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Ta upp och lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Bred på hasselnötskrämen. Tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna 10–12 min.  
4. Spenat: Fräs spenaten smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Toppa med kapris och körvel. Servera med rostade rotfrukter, spenat och en klick yoghurt toppad med hackade hasselnötter.

Fler recept med: Övrigt