Generöst stora bullar med massor av knapriga hasselnötter.

För 18 stora bullar

Ingredienser

50 g jäst
4 dl mjölk kall
1 ägg
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma mald eller stött
0,5 tsk salt
13,5 dl vetemjöl eller vetemjöl ­special (810 g)
150 g smör, rumsvarmt

Fyllning:

200 g hasselnötter gärna rostade och skalade
125 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk kanel mald

Pensling:

1 ägg

Garnering:

pärlsocker

1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt den kalla mjölken och ägg och rör om så att jästen löser sig.  
2. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i bunken. Klicka ner smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, ca 5 min i en köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Mixa nötterna fint i matberedare. Klicka ner smör. Tillsätt socker och kanel. Mixa ihop till en massa.
4. Kavla ut degen till en långsmal rektangel, 40 x 50 cm, på mjölad arbetsbänk. Bre på fyllningen. Vik över den ena tredjedelen på längden och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första. Kavla lätt så att lagren går ihop.
5. Skär degen i remsor, knappt 3 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna i pappformar på plåtar. Vill du ha höga bullar kan du grädda dem i pappformar i en muffinsplåt. Låt jäsa övertäckta ca 40 min.
6. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 10-12 min.