Recept på hasselnöts- och kolapaj med punschgrädde. Den mjuksega fyllningen i pajskalet är fantastiskt god.

För 16 personer:

Ingredienser

3,75 dl vetemjöl (225 g)
1,5 dl florsocker
100 g smör
1 ägg
1 äggula
2 krm salt

Fyllning:

400 g hasselnöts­kärnor
1 liter vispgrädde
4 dl ljus sirap
4,5 dl strösocker

Punschgrädde:

2,5 dl vispgrädde
0,5 dl punsch

1 timme + 12 minuter i ugn

Hasselnöts- och kolapaj med punschgrädde – gör så här:

  1. Mixa mjöl, socker och smör smuligt i en matberedare. Tillsätt ägg, äggula, vatten och salt. Mixa snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen ända upp på kanten i en springform, ca 18 cm i diameter. Ställ pajformen i kylen ca 30 min. Nagga bottnen.
  3. Sätt ugnen på 200°. Grädda mitt i ugnen ca 7 min.
  4. Fyllning: Rosta nötterna i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg. Gnugga bort skalet i en kökshandduk och lägg nötterna i pajformen.
  5. Blanda grädde, sirap och socker i en vid kastrull och koka till 119°, ca 25 min. Häll kolasmeten i pajformen och grädda mitt i ugnen ca 5 min. Ta ut, låt pajen kallna.
  6. Blanda grädde och punsch. Vispa lätt och servera grädden till pajen.

Hasselnöts- och kolapaj med punschgrädde

Foto: Charlie Drevstam

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Bonniers stora bakbok – ett måste i varje bakande hem. Läs mer och köp här. 
Bonniers stora bakbok 2017