Hasselbackspotatis

Så här gör du hasselbackspotatis! Den ultimata festpotatisen är både snygg och enkel att göra. Det är dags för ett uppsving för hasselbackspotatisen! För en klassisk finmiddag servera gärna potatisen med stekt oxfilé och rödvinssås.

Hasselbackspotatis – gör så här:

 1. Värm ugnen till 225°.
 2. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor utan att skära igenom. Lägg potatisarna i en träsked eller slev när du skär så undviker du att skära igenom.
 3. Lägg de skurna potatisarna i en ugnssäker form och pensla dem med smör.
 4. Strö på salt och peppar och stek dem i ugn ca 45 min. Större potatisar tar givetvis längre tid i ugnen, men känn med sticka för att veta när de är klara.
 5. Pensla med smör någon gång under tiden och strö på ströbröd när det återstår 10 min av stektiden.

Tips! Prova att lägga en potatis i taget i en slev och sedan skära. ­Slevens kanter hindrar kniven från att skära igenom potatisen.

Olika smaksättningar på hasselbackspotatis

Istället för det vanliga ströbrödet som strös på potatisarna i slutet av stekningen kan potatisarna kryddas med lagerblad eller färsk rosmarin instucket mellan skivorna. Färdigstekt hasselbacks­potatis kan smaksättas med lite riven färsk tryffel eller några stänk tryffelolja.

Hasselbackspotatis – steg för steg:

Hasselbackspotatis - skär potatisen
Försök välja så jämnstora potatisar som möjligt. Skala dem och lägg i kallt vatten så de inte mörknar. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnssäker form. Skär av en tunn skiva så att potatisen får en platt undersida att stå stadigt på.

 

Hasselbackspotatis - skär skåror
Skär skåror i potatisarna utan att skära igenom. Det går lätt om du lägger potatisen utanför skärbrädan men låter kniven stoppas av skärbrädan. Skär ca 3 mm breda skivor.

 

Hasselbackspotatis -
Ställ potatisarna ganska tätt i ugnsformen med skivorna uppåt. Fördela 30 g smör ovanpå och strö på salt.

 

Stek potatisarna mitt i ugnen ca 25 min. Smält 30 g smör. Ta ut och pensla på smöret och strö på ströbrödet. Stek ytterligare ca 10 min, tills potatisarna fått färg och är mjuka när du provar med en sticka. ­Servera dem varma som tillbehör till kött eller kyckling och sås.
Stek potatisarna mitt i ugnen ca 25 min. Smält 30 g smör. Ta ut och pensla på smöret och strö på ströbrödet. Stek ytterligare ca 10 min, tills potatisarna fått färg och är mjuka när du provar med en sticka. ­Servera dem varma som tillbehör till kött eller kyckling och sås.

Rödvinssås:

Rödvinssås kan man göra på flera sätt och det här är en bra hemmavariant. Tänk på att den tar en stund att koka ner, men under tiden kan du göra hasselbackspotatisen.

 1. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den tar färg.
 2. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min.
 3. Tillsätt vin, vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills lite mindre än hälften återstår.
 4. Sila såsen genom en finmaskig sil.
 5. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten.
 6. Koka upp och rör ner smör strax före servering.

Oxfilé:

Till dessa goda tillbehör passar t ex en bit stekt oxfilé av mittbiten, s k tournedos. Beräkna 125-150 g per person och bit.

 1. Stek köttet rumstempererat i smör i en stek- eller grillpanna.
 2. Krydda med salt och peppar och stek på strax över medelvärme ca 2-3 min beroende på köttets tjocklek.
 3. Låt det vila under folie ca 5 min före servering.

Till detta passar lätt kokta haricots verts och en tomatsallad med vinägrett.

 

Recept från