Harissa är en tunisisk chilipasta, som man träffar på i hela Nordafrika. Den används som smaksättning eller serveras till kött eller fisk separat, så att gästen själv kan bestämma kryddstyrkan.

För 4 person(er)

Ingredienser

75 g chilipeppar torkad, hel och röd
2 tsk korianderfrön
2 tsk spiskumminfrön
3 vitlöksklyftor
0,5 tsk svartpeppar grovmald
0,5 tsk salt
0,5 dl olivolja

Harissa – gör så här:

  1. Blötlägg chilipepparn i kallt vatten några timmar.
  2. Stöt koriander och kumminfrön i mortel.
  3. Kör avrunna hela chilifrukter med kärnor tillsammans med skalade vitlöksklyftor, koriander, spiskummin, peppar och salt tills det är grovhackat i mixer eller kryddkvarn.
  4. Häll i oljan och kör ytterligare 20-30 sekunder. Häll upp pastan i en liten glasburk, droppa på lite olja och skruva på locket.

 

Harissa blir mycket het eftersom kärnor och mellanväggar från chilifrukten tas med. Harissa finns att köpa färdig i välsorterade livsmedelsaffärer eller saluhallar, på burk eller i tub, det senare är att föredra.