Hamburgare – godaste receptet

Vi laddar en hamburgare. Godaste hamburgaren är den du gör själv av  nötfärs. Då är den också bra snabbmat – särskilt om du hittar ett grövre bröd eller helt enkelt serverar hamburgaren med kokt potatis.

Hamburgare - godaste receptet Receptbild - Allt om Mat
Kjell Nilsson

Hamburgare – godaste receptet

Ingredienser 4 person(er)

Hamburgare
700 g nötfärs
1 msk olja
1 tsk svartpeppar, grovmald
2 tsk salt
Chilidressing
2 dl crème fraîche, paprika & chili
0,5 dl bostongurka
1 st chili, (1/2 - 1) av typ spansk peppar
Servering
2 dl isbergssallad, finstrimlad
1 dl schalottenlök, tunt skivad
4 st hamburgerbröd, stora
1 st bifftomat, i tjocka skivor

1 Börja med att blanda nötfärsen med salt och peppar. Se till att kryddorna blir väl fördelade men rör inte mer än vad själva blandningen kräver, då kan den lätt få seg konsistens.
2 Lägg färsen på en skärbräda och dela den i fyra lika stora delar. Forma varje del först till en boll som du sedan plattar ut till en rund biff, så att du får en ca 2 cm tjock hamburgare
3 Chilidressing: Dela chilin och skär bort fruktväggar och kärnor. Skär den sedan i små, fina tärningar som du blandar med creme fraiche och bostongurka.
4 Hetta upp en stek- eller grillpanna eller ha fin glöd i grillen. Pensla burgarna med olja. Stek på medelgod värme eller grilla på mycket hög värme ca 3 min på varje sida.
5 Grilla eller stek också tomatskivorna hastigt. Lägg ihop hamburgaren
enligt följande: Börja med bottenbrödet, sedan sallad, dressing, hamburgare, dressing, tomat, lök och slutligen bröd.
6 Grillar du dina hamburgare på en större utegrill låter du givetvis också hamburgerbröden få lite lagom värme och färg från grillen.

Har du en stor grill och uteplats kan du lätt bjuda till grillfest med hamburgare på menyn. Då har du givetvis förberett det hela genom att krydda och forma färsen och ha de lätt oljepenslade burgarna förberedda på ett fat. Tillbehören står också framdukade i anslutning till grillen i väntan på att glödbrasan ska bli tillräckligt het. Förutom dressing och grönsaker som föreslås här, kan du komplettera med rostad lök, ostskivor, inlagd gurka, peperoni och ytterligare någon köpt sås eller dressing. När tillbehören serveras i separata skålar så kan sedan var och en lägga ihop och komponera sin hamburgare efter egen smak. Viktigt är bara att glöden är tillräckligt het och burgarna väl penslade med olja så att de inte fastnar på grillgallret.

SE ÄVEN

Hamburgare på högrev – saftiga och goda

Varm cheddardipp

Baka egna hamburgerbröd

Recept från