Färsk tonfisk med en smakstark cajunglaze gör fredagsmiddagen till en riktig fest. Servera den med en fräsch tomatrisotto.

För 4 personer

Ingredienser

500 g tonfisk msc-märkt
1 tsk salt

Cajunglaze:

2 msk timjan hackad, färsk
2 tsk oregano torkad
0,5 tsk spiskummin mald
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk citronskal rivet
1 krm salt
2 msk rapsolja
3 msk crema di balsamico limon eller annan vit bal (Zeta) eller annan vit balsmavinäger

Risotto:

50 g pinjenötter
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör + 1 msk smör
1,5 dl arborioris
2 tsk paprikapulver
1 dl vin torrt, vitt
7-8 dl varm hönsbuljong, från tärning
10 körsbärstomater
80 g babyspenat
salt och peppar

Halstrad tonfisk med cajunglaze och spenat- och tomatrisotto – gör så här:

  1. Cajunglaze: Blanda alla ingredienser till glazen i en skål.
  2. Risotto: Rosta pinjenötterna i torr stekpanna och lägg åt sidan. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör i en stekpanna.
  3. Tillsätt ris och fräs ytterligare en stund. Blanda ner paprikapulver, häll på vin. Rör om så vinet kokar in. Fortsätt att späda, lite i taget, med varm hönsbuljong. Rör om då och då, ca 20 min. Fortsätt tills all buljong är slut.
  4. Halvera och fräs körsbärstomaterna i smör. Körsbärstomater, pinjenötter och spenat vänds ner i risotton strax före servering.
  5. Dela tonfisken i fyra bitar, salta. Pensla dem med glaze. Hetta upp en grillpanna och halstra dem ca 1 minut per sida. Pensla på mer glaze strax före servering.

 

Tips! Tonfisk får inte bli genomstekt

Det bästa är att grilla den snabbt så att den behåller en rå kärna och samtidigt får en aning röksmak från grillpannan.