Halstrad röding med rabarbersalsa

Rabarbern gör här oväntat besök i en varmrätt, säger Marc som praktiserat i vårt provkök. Salsan kan serveras antingen varm eller kall till rödingen. Den passar även bra till andra feta fiskar, kyckling eller kalkon. Rödingen kan även grillas. Sätt i så fall lock på grillen den sista grillningsminuten så behöver inte fisken vändas.

1. Blanda socker, salt och vitpeppar. Strö det över rödingens köttsida. Låt stå ca 15 min.
2. Ansa och skär rabarbern i små bitar. Skala och finhacka rödlöken.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs rabarbern på medelvärme tills den börjar mjukna, ca 2 min. Tillsätt sockret och låt fräsa med tills det smält, ca 3 min. Ta stekpannan åt sidan och rör i rödlök, senap, limesaft och salt. Hacka basilikan och vänd ner den i salsan.
4. Pensla rödingen på båda sidorna med oljan. Stek fisken med skinnsidan ner ca 3 min i en het stekpanna, gärna med släpplättbeläggning. Vänd och stek 1 minut på andra sidan. Servera rödingen med salsan, färskpotatis, sallad och limeklyftor.

Recept från