Såsen går bra att tillaga dagen före serveringen.
Piggvaren kan bytas ut mot gös eller abborre.

För 8 person(er)

Ingredienser

8 bitar piggvarsfilé à 100 g
1 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Jordärtskockssås

300 g jordärtskockor
3 schalottenlökar finhackade
15 kryddpepparkorn
2 ansjovisfiléer
2 msk smör
5 dl fiskbuljong
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm peppar nymald

Rostad palsternacka

6 palsternackor skalade
3 msk olivolja
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar nymald

Garnering

dillvippor
basilikablad

1. Sås: Skala jordärtskockorna och tärna dem. Låt jordärtskockor, schalottenlök, kryddpeppar och ansjovis fräsa i smör i en kastrull.
Häll på fiskbuljong, grädde och mjölk och låt koka ihop tills hälften återstår.
2. Mixa och sila såsen. Smaka av med salt och peppar.
– Hit går bra att förbereda –
3. Palsternacka: Sätt ugnen på 225°. Skär palsternackorna i lika stora klyftor. Blanda med olja, salt och peppar.
4. Lägg palsternackorna i en ugnssäker form eller ugnsplåt med bakplåtspapper och stek i mitten av ugnen ca 30 min tills de fått fin färg. Rör om någon gång under tiden.
5. Krydda fisken och stek den ca 2 min på varje sida i lite smör.
6. Servering: Lägg palsternackorna i botten på varma tallrikar.
Lägg fisken ovanpå. Hetta upp och kör såsen skummig i mixer.
Häll runt om fisken. Garnera med dillvippor och basilikablad.