Recept på halloumifylld aubergine med bondbönsrisotto. Importerade bondbönor hittar du så här års säkrast i saluhallar. Eller i frysdisken i välsorterade livsmedelsbutiker.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 auberginer (600 g)
1 tsk salt
250 g halloumiost 
4 msk vetemjöl
3 msk smör
2 morötter
50 g rotselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1,5 dl vitt vin torrt
2 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
2 rosmarinkvistar
4 plommontomater
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

bondbönsrisotto

0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl matvete
1 msk smör
3-4 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1 saffran (0,5 g)
1 dl vitt vin torrt
500 g bondbönor (1 dl skalade)
1 dl prästost riven
3 msk persilja hackad

Gremolata

1 citron
2 vitlöksklyftor
2 msk persilja grovhackad
2 msk olivolja

Halloumifylld aubergine med bondbönsrisotto – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär auberginerna på längden i 4 skivor vardera och skär bort kanterna. Lägg på en plåt. Salta. Låt dra 10 min.
  2. Torka av skivorna med hushållspapper. Skär halloumin i 1/2 cm tjocka skivor. Vänd aubergineskivorna i vetemjöl. Stek aubergine och ost i 2 msk smör i omgångar i stekpanna ca 2 min på varje sida. Lägg ihop auberginen två och två med ost emellan.
  3. Lägg aubergineskivorna i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
  4. Skala och skär morot och selleri små tärningar. Skala och hacka lök och vitlök.
  5. Stek morot, selleri, lök och vitlök i 1 msk smör i en gryta. Häll på vin och buljong. Lägg i den repade rosmarinen. Låt sjuda utan lock ca 10 min.
  6. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och skär fruktköttet i tärningar. Blanda ner hälften i grytan när ca 2 min av koktiden återstår. Spara resten till gremolatan. Salta och peppra.
  7. Risotto: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och matvete i smör i en gryta. Häll på grönsaksbuljong och tillsätt saffran. Koka upp och låt sjuda utan lock 12-15 min. Häll på vinet. Låt sjuda ytterligare ca 2 min.
  8. Vänd i bondbönorna, sjud ca 2 min. Rör ner ost och persilja.
  9. Gremolata: Skölj citronen och riv skalet. Skala och skiva vitlöken. Blanda alla ingredienser till gremolatan och rör ner tomattärningarna.
  10. Skär aubergineskivorna på längden. Servera med risotto, gremolata och rotfrukter.