Halloumifylld aubergine med bondbönsrisotto

Importerade bondbönor hittar du så här års säkrast i saluhallar. Eller i frysdisken i välsorterade livsmedelsbutiker.

1. Sätt ugnen på 200°. Skär auberginerna på längden i 4 skivor vardera och skär bort kanterna. Lägg på en plåt. Salta. Låt dra 10 min.
2. Torka av skivorna med hushållspapper. Skär halloumin i 1/2 cm tjocka skivor. Vänd aubergineskivorna i vetemjöl. Stek aubergine och ost i 2 msk smör i omgångar i stekpanna ca 2 min på varje sida. Lägg ihop auberginen två och två med ost emellan.
3.  Lägg aubergineskivorna i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
4. Skala och skär morot och selleri små tärningar. Skala och hacka lök och vitlök.
5. Stek morot, selleri, lök och vitlök i 1 msk smör i en gryta. Häll på vin och buljong. Lägg i den repade rosmarinen. Låt sjuda utan lock ca 10 min.
6. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och skär fruktköttet i tärningar. Blanda ner hälften i grytan när ca 2 min av koktiden återstår. Spara resten till gremolatan. Salta och peppra.
7. Risotto: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och matvete i smör i en gryta. Häll på grönsaksbuljong och tillsätt saffran. Koka upp och låt sjuda utan lock 12-15 min. Häll på vinet. Låt sjuda ytterligare ca 2 min.
8. Vänd i bondbönorna, sjud ca 2 min. Rör ner ost och persilja.
9. Gremolata: Skölj citronen och riv skalet. Skala och skiva vitlöken. Blanda alla ingredienser till gremolatan och rör ner tomattärningarna.
10. Skär aubergineskivorna på längden. Servera med risotto, gremolata och rotfrukter.

Recept från