Recept på halloumiburgare som blir så otroligt god med den salta och gnissliga osten till jordgubbssalsa! Salsan kan göras ca 5 timmar före servering. Halloumiosten är godast nygrillad.

För 1 Till 8 pers på buffé

Ingredienser

400 g halloumiost
1 msk olivolja

Salsa med jordgubbar

250 g jordgubbar
1 st granatäpple
1/2  st röd chili, t ex spansk peppar
10 st myntablad
1 msk olivolja
1/2 tsk salt

Tillbehör

8 grova portionsbröd
barbecuesås med grillad paprika se recept nedan

Halloumiburgare – gör så här:

  1. Skär halloumin i 1 cm tjocka -skivor och ringla över oljan.
  2. Salsa: Snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Halvera och gröp ut kärnorna ur granatäpplet, ta bort alla vita hinnor. Kärna ur och finhacka chilin. Finhacka myntan. Blanda jordgubbar, granatäppelkärnor, chili, mynta, olja och salt.
  3. Grilla osten på båda sidor tills den fått fin grillyta, ca 5 min på varje sida.
  4. Servera den nygrillade halloumin i bröd med salsa och barbecuesås (se recept nedan).

Barbecuesås

Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma!

bonniers_vegetariska_kokbok

Köp den här – extrapris för prenumeranter! 

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept:
Allt om Mat Vego 

 

Barbecuesås med grillad paprika

15 min + 45 min koktid

Ta genvägen och använd färdiggrillad paprika på burk. Såsen blir bara godare om den får mogna i kylen ca 8 timmar.

Till ca 5 dl:

  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 röd chili, t ex spansk peppar
  • 500 g kvisttomater
  • 200 g grillad paprika från burk
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm mald ingefära
  • 2 krm mald kanel
  • 2 krm mald spiskummin
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm hickory liquid smoke

Gör så här:

  1. Skala och finhacka röd- och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Tärna tomater och paprika.
  2. Fräs grönsaker och kryddor i oljan ca 5 min. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka upp.
  3. Sjud såsen under lock på svag värme ca 30 min. Mixa den slät med mixerstav. Såsen kan serveras både varm och kall.

 

Fler recept till en vegetarisk grillbuffé:

Fler recept med: Buffémat, Grilla, Hamburgare, Vegetariskt