Gurksorbet med kavring, fänkål, saltad gurka och pepparrot

Recept av Årets kock Johan Backeus på gurksorbet med kavring, fänkål, saltad gurka och pepparrot. Spännande frisk dessert som toppas med kavring och riven pepparrot.

1 timme

Gurksorbet med kavring, fänkål, saltad gurka och pepparrot – gör så här:

  1. Skär gurkan i bitar. Mixa den och passera genom en sil, spara det som blir kvar i silen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp socker, vatten och glykos. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i lagen. Låt kallna.
  2. Blanda lagen med gurksaft och citronsaft. Frys blandningen i glass-maskin.
  3. Kavringflarn: Sätt ugnen på 80°. Skär brödet i ca  1 mm tunna skivor. Det gör inget att de går sönder, bara de håller ihop lite. Lägg dem på en plåt och torka mitt i ugnen så att de får en lite skrynklig form.
  4. Saltad gurka: Blanda den mixade gurkan med salt.
  5. Fänkål: Ansa och skär 300 g fänkål i bitar. Mixa den i en råsaftcentrifug till 1 dl saft. Blanda saften med sirap. Ansa och finstrimla 200 g fänkål. Blanda den med lagen.
  6. Lägg fänkålen i botten på tallrikar. Toppa med gurka och sedan en kula sorbet. Lägg kavringflarnet på sorbeten och strö över pepparrot. Toppa med körvel.

 

Fler recept av Johan Backeus:

Recept från