Gulaschsoppa

En mustig gulaschsoppa. Servera gärna lite färsk chili i tunna skivor om du vill ha en hetare soppa.

Gulaschsoppa
Lina Eriksson

Gulaschsoppa

Ingredienser 8 person(er)

Gulaschsoppa
1 kilo högrev, benfri
4-5 potatisar, (350 g)
5 dl porter
1 burk krossade tomater, (400 g)
2 gula lökar
25g+25g smör
1 liter vatten
2msk+2msk olivolja
2 klyftor vitlök
11/2 msk paprikapulver
1 tsk chilipeppar
2 tärningar oxbuljong
2 paprikor, röda
2 krm svartpeppar, nymald
1 tsk kummin, mald
1 citron, pressad saft
1/2msk+1tsk salt
Tillbehör
2 1/2 dl smetana, eller créme fraiche
Gremolata
2 klyftor vitlök
1 citron, rivet skal
1 knippa bladpersilja

Tillagning: ca 2 timmar

Gulaschsoppa

1. Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna med 1/2 msk salt och ställ åt sidan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg löken i en gryta.
3. Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör i omgångar tills det får fin färg. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2 timmar. Hit kan förberedas redan dagen före.
4. Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.
5. Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal till ett strössel. Servera grytan med gremolata och smetana eller crème fraiche.

 

 

Recept från