Perfekt en sådan här dag – mustig gulaschsoppa med chili och gremolata

En mustig gulaschsoppa. Servera gärna lite färsk chili i tunna skivor om du vill ha en hetare soppa.

gulaschsoppa-2

Ingredienser 8 person(er)

Gulaschsoppa
1 kilo högrev, benfri
4-5 potatisar, (350 g)
5 dl porter
1 burk krossade tomater, (400 g)
2 gula lökar
25g+25g smör
1 liter vatten
2msk+2msk olivolja
2 klyftor vitlök
11/2 msk paprikapulver
1 tsk chilipeppar
2 tärningar oxbuljong
2 paprikor, röda
2 krm svartpeppar, nymald
1 tsk kummin, mald
1 citron, pressad saft
1/2msk+1tsk salt
Tillbehör
2 1/2 dl smetana, eller créme fraiche
Gremolata
2 klyftor vitlök
1 citron, rivet skal
1 knippa bladpersilja

Tillagning: ca 2 timmar

Gulaschsoppa

1. Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna med 1/2 msk salt och ställ åt sidan.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg löken i en gryta.
3. Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör i omgångar tills det får fin färg. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2 timmar. Hit kan förberedas redan dagen före.
4. Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.
5. Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal till ett strössel. Servera grytan med gremolata och smetana eller crème fraiche.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler