Den mustiga gulaschgrytan värmer gott och passar både till vardag och fest. Olivoljan förhöjer smakerna. Gulaschen får en försiktig hetta av cayennepeppar. Du som gillar ordentligt stark mat dubblar mängden.

För 16 personer

Ingredienser

2,5-3 kg högrev eller benfri märgpipa
2-3 msk smör till stekning
2 dl vatten
4 gula lökar
2 tsk salt
2 msk paprikapulver
1 citron, finrivet skal
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
4 klyftor finriven vitlök
2 tsk hel stött kummin
1 tsk cayennepeppar
2-3 msk olivolja
2 l vatten
4 mörk oxbuljong tärningar

Tillbehör:

gul paprika 1/ person
röd paprika 1/person
bröd 1/person
matyoghurt 2 dl /person

Den mustiga gulaschgrytan värmer gott och passar både till vardag och fest. Olivoljan förhöjer smakerna. Servera med nybakat bröd, en klick yoghurt och ett kraftigt rödvin.

Detta recept är en riktigt stor sats som räcker till många, eller för dig som vill spara och frysa in. Perfekt att ta fram när det är bråttom, bara att tina och värma.

Gulaschgryta – gör så här:

  1. Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 2 x 2 cm. Fräs köttet i omgångar i smör i het panna. Lägg över det i en rymlig gryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten och häll det över köttet.
  2. Skala och grovhacka löken. Lägg den i grytan tillsammans med salt, paprikapulver, citronskal, timjan, mejram, vitlök, kummin, cayennepeppar, olivolja, vatten och smulade buljongtärningar. Rör om och koka upp.
  3. Låt grytan sjuda på låg värme under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört. Låt grytan kallna. Frys ev in 3/4 i tre formar till senare tillfälle.
  4. Strimla röd och gul paprika som får sjuda med ca 2 min före servering.
  5. Servera med nybakat bröd, en klick yoghurt och ett kraftigt rödvin.
gulaschgryta

Foto: Holger Edström

Klassiska smaker på den mustiga gulaschgrytan som förstärkts med färsk paprika i rött och gult.

 

 

Att dricka till gulasch

Till gulasch smakar det allra bäst med ett kraftfullt rödvin.

Réserve de la Condamine 2005 , Frankrike

Ett innehållsrikt vin med smak av mörka, mogna bär, örter och med lite pepprig avslutning.

Casa de Santa Vitória Tinto 2005, Portugal

Utvecklad, ganska maffig smak med drag av plommon, körsbär och yvigt kryddig. Ett robust vin med balans.

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Gryta, Nötkött, Övrigt