Gulaschgryta

Gulaschen får en försiktig hetta av cayennepeppar. Du som gillar ordentligt stark mat dubblar mängden.

Gulaschgryta Receptbild - Allt om Mat
Holger Edström

Gulaschgryta

Ingredienser 4 x 4 pers

2 tsk Salt
2,5-3 kg högrev, eller benfri märgpipa
2-3 msk smör, till stekning
4 st lökar, gula
2 dl vatten
2 l vatten
2-3 msk olivolja
1 tsk cayennepeppar
2 msk paprikapulver
2 tsk torkad timjan, torkad
4 st oxbuljong, mörk tärningar
1 tsk mejram, torkad
1 st citron, finrivet skal
4 st klyftor vitlök, finriven
2 tsk hel stött kummin
Tillbehör:
paprika, röd 4x1 ( 1 / person)
paprika, gul 4x1 ( 1 / person)
bröd, 4x1 ( 1 / person)
matyoghurt, 4x2 dl ( 2 dl / person)

1. Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 2 x 2 cm. Fräs köttet i omgångar i smör i het panna. Lägg över det i en rymlig gryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten och häll det över köttet.
2. Skala och grovhacka löken. Lägg den i grytan tillsammans med salt, paprikapulver, citronskal, timjan, mejram, vitlök, kummin, cayennepeppar, olivolja, vatten och smulade buljongtärningar. Rör om och koka upp.
3. Låt grytan sjuda på låg värme under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört. Låt grytan kallna. Frys ev in 3/4 i tre formar till senare tillfälle.
4. Strimla röd och gul paprika som får sjuda med ca 2 min före servering. Servera med bröd och yoghurt.

Recept från