Grytbakad hjortstek med bakat ägg, purjolökscrème och rågbrödsströssel

Steken och äggen bakas samtidigt i ugnen på låg temperatur under lång tid, så börja laga söndagmiddagen i god tid.

1. Lägg enris och lergryta i kallt vatten ca 15 min. Skölj äggen noga i ljummet vatten och torka dem med hushållspapper.  
2. Skala vitlöksklyftorna. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna, låt vitlöksklyftorna steka med vid sidan om. Krydda köttet med 5 krossade enbär, salt och 2 krm peppar.
3. Lägg enriset i botten på lergrytan och lägg köttet ovanpå. Lägg äggen vid sidan om. Lägg på lock och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 90° varmluft och låt stå tills köttet har 55° innertemperatur, ca 3 1/2 timme. Ta ut äggen efter ca 2 1/2 timme. Stick in en termometer genom skalet, ägget ska ha 63° innertemperatur.
4. Purjopuré: Ansa och skär bort det gröna från purjon, behåll lite grönt. Skär purjon i bitar. Fräs dem i smör i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka mjukt utan lock. Sila ifrån gräddmjölken. Mixa purjon slät i mixer. Späd med lite av gräddmjölken till lagom konsistens. Salta.
5. Rågbrödsströssel: Riv rågbrödet grovt på rivjärn. Rosta det i olja i en stekpanna tills det är knaprigt. Krydda med salt och peppar.
6. Skär köttet i skivor. Halvera äggen. Strö över 3 krossade enbär, timjan och 2 krm peppar. Servera med ägg, purjolökspuré och rågbrödsströssel.

Recept från