Grundsurdeg av råg och vete

För att få bättre fart på surdegen tillsätter många bagare rivet äpple i degen.

5 min + 4 dygn

Dag 1: Blanda 2 dl vatten med 2 1/2 dl grovt rågmjöl i en burk med lock. Blanda väl och sätt på locket. Ställ burken på varm plats, t ex ovanpå kylskåpet eller ett element. Låt den stå 2 dygn.
Dag 3: Blanda ner 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Blanda om väl. Sätt på locket och ställ burken varmt 1 dygn.
Dag 4: Blanda ner ytterligare 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Blanda om och låt stå varmt 1 dygn.
Dag 5: Nu bör surdegen vara klar. Den är lite bubblig och doftar friskt och syrligt. Använd en del till bakning eller ställ den i kylen tills den ska användas.
Därefter: Cirka 1 gång i veckan måste degen ”matas” med 2 msk vatten och 2 msk rågmjöl om den inte används.

Dag 1: Blanda 2 dl vatten med 2 1/2 dl vetemjöl i en burk med lock. Sätt på locket och ställ burken på varm plats 1 dygn.
Dag 2: Vispa eller rör om i burken. Ställ tillbaka på varm plats 1 dygn.
Dag 3: Blanda ner 1 dl vatten och 1/2 dl vetemjöl. Ställ på varm plats 1 dygn.
Dag 4: Tillsätt 1 dl vatten och 1/2 dl vetemjöl. Blanda om väl och ställ på varm plats 1 dygn.
Dag 5: Nu bör surdegen vara klar och dofta friskt och syrligt. Ställ den i kylen.
Därefter: Vetesurdegen sköts om på samma sätt som rågsurdegen. ”Mata” den med 2 msk vatten och 2 msk vetemjöl varje vecka om den inte används.

Recept från