Klassiska semlor – med egen lyxig mandelmassa

Baka Mia Öhrns goda semlor. Här är recept på grunddeg till luftiga semlor med tydlig kardemummasmak. Här hittar du också recept på egen lyxig mandelmassa!

Hembakta luftiga semlor – gör så här:

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.

Så här gör du egen lyxig mandelmassa

Att göra egen mandelmassa är roligt och så gott! Äggvita gör att den blir smidigare och även passar bra när du vill göra marsipanfigurer.

Det här behövs till 190 g mandelmassa:

  • 100 g sötmandel
  • 1,5 dl florsocker, (90 g)
  • 0,25 vaniljstång
  • 2 msk äggvita, vispad

Gör så här:

1. Skålla mandeln och torka den med hushållspapper. Mal mandeln i mandelkvarn. Blanda den malda mandeln med florsocker och mal en gång till.

2. Skrapa ut frön från vaniljstången och blanda det med mandel- och sockerblandningen.

3. Arbeta in vispad, lätt skummig äggvita. Knåda samman tills massan får fin konsistens.  Förvara lufttätt i kylen, håller i upp till 4 veckor.

 

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från