Recept på ett gott grovt bröd. Baka gärna brödet dagen innan det serveras så det hinner mogna och få god smak eller baka och frys in. 10 g av jästen kan ersättas med 200 g färdig surdeg.

För 2 bröd

Ingredienser

3 dl vatten
100 g solrosfrön (ca 1 1/2 dl)
100 g linfrön (ca 1 1/2 dl)
200 g vetekross (ca 3 dl)

Dag 2

100 g hasselnötter
100 g russin
100 g aprikoser torkade
500 g rågmjöl (ca 9 dl)
200 g vetemjöl (ca 3 1/2 dl)
6 dl vatten
20 g jäst
4 tsk salt

Grovt bröd – gör så här:

  1. Dag 1: Koka upp vattnet och häll det över solrosfrön, linfrön och vetekross. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 24 timmar.
  2. Dag 2: Finhacka nötter, russin och aprikoser. Blanda degen från dag 1 med ingredienserna till dag.
  3. Arbeta degen ca 5 min i hushållsmaskin.
  4. Fördela degen i två avlånga ­formar, à 1 1/2 liter, klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i kylen ca 24 timmar.
  5. Sätt ugnen på 175°. Grädda ­bröden i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme, till 98° innnertemperatur. Låt bröden stå kvar i formarna ca 5 min innan de stjälps upp och får kallna på galler.
Fler recept med: Bakning, Matbröd, Övrigt