Grovt bröd

Recept på ett gott grovt bröd. Baka gärna brödet dagen innan det serveras så det hinner mogna och få god smak eller baka och frys in. 10 g av jästen kan ersättas med 200 g färdig surdeg.

Grovt bröd

 

Gör så här:

1. Dag 1: Koka upp vattnet och häll det över solrosfrön, linfrön och vetekross. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 24 timmar.

2. Dag 2: Finhacka nötter, russin och aprikoser. Blanda degen från dag 1 med ingredienserna till dag

3. Arbeta degen ca 5 min i hushållsmaskin.

4. Fördela degen i två avlånga ­formar, à 1 1/2 liter, klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i kylen ca 24 timmar.

5. Sätt ugnen på 175°. Grädda ­bröden i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme, till 98° innnertemperatur. Låt bröden stå kvar i formarna ca 5 min innan de stjälps upp och får kallna på galler.

Recept från